Общи

Цветна градинка грейна на покрива на панелен блок в България!

Хората от блок  119  на русенския квартал “Чародейка” са направили от покрива на своя панелен блок истинска райска градина.

pokriv-gradina

Така че съоператорите вече се събират на кафе и раздаване не пред входа, в центъра на града или в близките заведения, а сред професионалното озеленяване на покрива.

FB_IMG_14478671498681

Идеята за красивия проект дава Петя Михайлова. Тя е историк от училище “Васил Левски” в града и живее в дълги години в блок 119.

Сигурно не е било трудно да прикани своите съучастници да обобщят общото усилие на неизползваемото асфалто пространство. Това е първият зелен покрив в крайдунавския град. Не си мислете, че парите са събирани от врата на врата в входа!

Съвсем наскоро предприемчивите съседи кандидатстваха със собствен проект в конкурса “Направи си сам” на еко съюза “За земята” и … спечелили. Тяхното начинание е подкрепено с награда от 2000 лева. FB_IMG_1447867143601

Съкоператорите решиха да оформят покривната градина със зеленина едва след края на лятото, защото се притесняваха, че растителността няма да се захване и да оцелее под жаркото слънце и високите температури. Действията им бяха съгласувани с регионални специалисти от Община Русе, от които се поставиха специална хидроизолация, върху която бяха поставени слоеве от цветя и малките декоративни шишарки.

“Аз ще съм първият пострадал, ако при напояване им стане теч, живея на последната етаж”,

с усмивка коментира новото почивно приспособление Петя Михайлова, която освен по история преподава и в часовете по география в русенското училище “Васил Левски”. Учителката се надява, че примерът на блок 119 ще бъде заразен и доста панелни сгради не само в Русе ще озеленят своите сиви асфалтови покриви.

Споделете тази прекрасна инициатива с вашите приятели!

Източник: delo.bg

Споделете с приятелите си!

loading...

ZODIAKALEN.COM 2019 Privacy Policy Условия за ползване Контакти All rights reserved.