Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят!

Защо много от умните хора са нещастни? Никой не е перфектен, това е общоприет факт. Всички сме добри в нещо, но в един момент изоставаме от други. Най-силните ученици във вашето училище вероятно не са били най-популярните. Струва ми се, че това е просто естествен начин за установяване на баланс в живота – всички да се нуждаят един от друг за изпълнение на различни неща.

Чували ли сте за ефекта на Дънинг-Крюгер? Със сигурност сте запознати с неговия принцип: Най-некомпетентните личности са най-уверени в своите способности, докато истински умните хора постоянно се съмняват в собствените си сили.

С други думи, глупаците са твърде глупави, за да осъзнаят степента на своята глупост, а умните хора са достатъчно умни, за да разберат колко много не знаят.
Английският философ Бертран Ръсел, първият, който разясни тази идея, вероятно я обобщава по-добре от останалите: „Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят.“

А какви всъщност са интелигентните хора и защо толкова често са нещастни?

Често страдат от самота
Според Карол Греъм, изследовател от институцията Брукингс, „хората с по-високо ниво на интелигентност и способност да го използват, е по-малко вероятно да отделят време за социализация, тъй като се фокусират върху дългосрочните цели“.

Хората очакват твърде много от тях.
Да имаш блестящ ум е прекрасно. Но нивото на интелигентност свързано ли е с необходимостта да се задоволят очакванията на другите? Не. Натискът на другите може да бъде огромен, но както споменахме по-горе, ние сме просто хора.

Смятат, че са твърде напреднали за основните неща.
Подобряването на основни неща винаги изглежда като лесна задача. Защо да губя време за нещо очевидно, ако мога да науча нещо ново толкова бързо?

Имат навика да преосмислят всичко
Интелигентните хора са сигурни че, не всичко е винаги така, както изглежда. Именно затова се опитват да четат между редовете, а след това между думите и т.н.

Често са неразбрани
Много е трудно да намерят хора, които биха ги разбрали и да осъзнават тежестта, която трябва да поемат върху себе си. Това обяснява автоматичната емоционална и психологическа връзка, която възниква, когато се срещнат с умни хора.

Трудно им е да дадат и покажат любовта си
Те могат да бъда откъснати от света и понякога дори безчувствени. Като цяло в отношенията са склонни да игнорират настоящите проблеми, докато те не станат твърде сериозни. Факт е, че винаги имат толкова много мисли в главата си и затова им е трудно наистина да съчувстват на други хора или да им отделят необходимото внимание.

Споделете тази статия с вашите приятели!

Споделете с вашите приятели!