Дърветата имат чувства, сприятеляват се и се грижат едно за друго!

Учените изследват общуването между дърветата десетилетия наред. Техните наблюдения и открития могат да бъдат видени в новия документален филм “Интелигентни дървета”.

“Те изпитват болка и емоции като страх, болка и състрадание. Дърветата обичат да стоят близо едно до друго и да се гушат. Те обичат компанията и приемат нещата спокойно.”

Това са само няколко от откритията на Петер Волебен, немски учен, който е отдал живота си на изследването на дърветата.

“Всъщност, между дърветата съществува приятелство,” казва Волебен. “Те изграждат връзка като между стара двойка, при която единият се грижи за другия. Дърветата имат чувства.”

Волебен казва още:

“Тези дървета са приятели. Виждате ли как дебелите клони сочат в различни посоки един от друг? Това е така, за да не засенчват своя приятел.”

Дърветата са много повече от редици, чакащи да бъдат превърнати в мебели, сгради или отопление. Те са повече от организми, които не само произвеждат кислород, но и прочистват въздуха, който дишаме. Те са живи същества, имат чувства, знаят какво е приятелството, имат собствен език и се грижат един за друг. Замислете се за това следващия път, когато ви се прииска да откъснете някое клонче просто ей така, от скука.

Новият документален филм, наречен Intelligent Trees е дело на Волебен и Сузан Симар, еколог от Универствитета на Британска Колумбия.

Споделете с вашите приятели!